Régi kisruhából maradandó emlék

„A kedvenc ruhából varrt baba vagy állatfigura biztonságérzetet, szeretetet jelent a kis tulajdonosának, hiszen vele volt azelőtt is, hogy játékként megszületett volna.”

Annyi történet, érzelem és fontos pillanat kötődik a gyerekruhákhoz. Nézzük csak, az édesanyák részről a törődés, míg tiszta ruha lesz a sok maszatos kis holmiból. A gyerkőcöknek a kényelmes vislet, a kedvenc kis motívum a ruhácska elején, sokszor a kedvenc színek is megmutatkoznak már pici korban. Egy lyukas farmernadrág mögött biztosan ott van egy izgalmas történet az udvari fociról vagy egy jó fogócskáról. A téli meleg holmiban benne van a havazás és az ünnep hangulata is.

Ahogy hajtogatom a gyerekruhákat, mindegyikről bevillan egy kép, egy gondolat.

Nem őrízgetek sok holmit, a gyerekek első éveiből az első pár cipőket és a rajzokat tettem el csupán. A ruhákat szeretem továbbadni, örömmel tölt el az érzés, hogy használatban lesznek, amíg bírják. Persze akad néha olyan darab, amihez valamiért jobban ragaszkodunk. A gyerekenek is lehet kedvencük, amiről nem szívesen mondanak le a tesó javára, miután kinőtték. Ilyenkor jó kreatívnak lenni, kitalálni, hogyan őrizzük meg hasznosan, milyen utóéletet éljen tovább az adott ruhadarab.

Úgy 2 éves lehetett a lányom, amikor elkezdett babázni az 1 éves szülinapjára kapott nagy mackójával. Kapóra jöttek a régi kisruhái, szuper babaruhák lettek a 62-68-as méretű ruháiból. „Igazából” lehetett velük öltöztetni, a mai napig ezeket viseli még a mackó. 

Talán a legmaradandóbb, legkedvesebb tárgyak azok, amelyeket szeretgetni lehet, amelyek társak a mindennapokban. A kedvenc ruhából varrt baba vagy állatfigura biztonságérzetet, szeretetet jelent a kis tulajdonosának, hiszen vele volt azelőtt is, hogy játékként megszületett volna. Az a tudat, hogy anya vagy a nagymama készítette, különösen jó érzést adhat egy kisgyereknek, hiszen fontosnak, szerethetőnek érezheti magát ezáltal is. 

Akár együtt készítjük el, akár meglepetésként adjuk át, ezt az érzést mindkét esetben „belavarrjuk” a játékfigurába. Így születetett az alábbi egérke figura is. Egy kislánynak készítettem ajándékba az első ruhácskái felhasználásával. Egy kis bodyt és egy zsebes pólót hozott az édesanyja, e kettő kisruhából szabtam ki a figurát. Úgy helyeztem el a a textileken a szabásmintát, hogy a legkedvesebb anyagrészletek láthatóak maradjanak. Azóta a kislány már 9 éves és már maga is elkészítette az első egér figuráit a varrólecke segítségével. Öröm ilyen fiatal lánykát alkotni látni!

A fotón látható egér figura a Pöttyös egérke varróleckében található szabásminta alapján készült.

Oszd meg, ha tetszett a cikk:

Ezek is érdekelhetnek:

Applikálni jó

A textil applikálás azt jelenti, hogy egy adott motívumot felrajzolunk, kivágnuk majd rávarrunk egy  alapra, vagyis díszítünk vele.  Az alap lehet ruha, takaró, bármilyen textilnemű,

Janka egérkészítő műhelye

Jankának az első egérfiguráját az édesanyja rendelte tőlem, emlékőrző figurát készítettem neki ajándékba az első kisruhái felhasználásával. Eltelt az idő, a kislány azóta már 9