Applikálni jó

A textil applikálás azt jelenti, hogy egy adott motívumot felrajzolunk, kivágnuk majd rávarrunk egy  alapra, vagyis díszítünk vele.  Az alap lehet ruha, takaró, bármilyen textilnemű, a motívumok tárháza pedig végtelen. Készíthetünk applikálással akár kisebb-nagyobb faliképet is gyerekszobai dekorációként. Jó, ha a motívumok viszonylag egyszerűek, inkább az anyagok színének, mintájának megválasztásával érdemes izgalmassá tenni a képet. Főként az első applikálásnál nem érdemes túlságosan bonyolult feladványt készíteni magunknak, kezdjük egyszerű motívummal. Jó hasznát vehetjük a kis színes, mintás anyagmaradékoknak, jöhet a csíkos, a pöttyös, a kockás és mindenféle szín.

A vonalrajz alapján érdemes kartonpapírból sablont készíteni a felrajzoláshoz. A mintát olyan pamutvászonból szabjuk ki, amit előzőleg rávasalható közbéléssel megerősítettünk. A textil alap hátoldalát ugyancsak érdemes közbéléssel megerősíteni, így sokkal szebben varrható fel a minta. Az egyes motívumokat gombostűvel tűzzük fel az alapra, majd sűrű cikk-cakk öltéssel varrjuk körbe. A cérna színének kiválasztásával is lehet játszani, egy eltérő cérnaszínnel kontúrt adhatunk a felvarrt  motívumnak.

Válasszunk ki egy kedvenc motívumot, figurát vagy egy egyszerűbb képet egy mesekönyvből, de akár meg is rajzolhatjuk a képet. A lényeg az, hogy olyan képnek, motívumnak kell lennie, ami leegyszerűsíthető vonalrajzként a sablonkészítéshez. Az applikálás legegyszerűbb formája, amikor egyszerű motívumokat, mint pl. szív, tulipán, alma, gomba vágunk ki színes textilekből és varrjuk fel egy folt takarásaként vagy jelzésként a tornazsákra, óvodai párnára, takaró sarkára.

A motívum applikálás részletes bemutatását megtalálod a Babaruhák-öltözékek Képes varrólecke leírásában, ahol kishajó motívummal díszítünk egy rugalmas pólót. A leírás segítségével később más egyéb rátét motívumot is el tudsz majd készíteni. 

Oszd meg, ha tetszett a cikk:

Ezek is érdekelhetnek:

Applikálni jó

A textil applikálás azt jelenti, hogy egy adott motívumot felrajzolunk, kivágnuk majd rávarrunk egy  alapra, vagyis díszítünk vele.  Az alap lehet ruha, takaró, bármilyen textilnemű,

Janka egérkészítő műhelye

Jankának az első egérfiguráját az édesanyja rendelte tőlem, emlékőrző figurát készítettem neki ajándékba az első kisruhái felhasználásával. Eltelt az idő, a kislány azóta már 9