Így varrj szeretetteli ajándékot karácsonyra akár 2-3 óra alatt!

A letölthető leírás és nyomtatható szabásminta segítésével akár az utolsó pillanatban is elkészítheted saját kezűleg gyermekednek az ajándékodat

Voltál már úgy, hogy egy-egy kedves kézműves ajándéktárgyat nézve kedved támadt az alkotáshoz? Megfordult már valaha a fejedben, hogy: “- Ezt én is szívesen elkészíteném, de biztosan nem lesz olyan ötletes, szép, arányos és pontos”, ezért hozzá sem kezdtél az elkészítéshez?

 • Nehezen igazodtál ki a zsúfolt szabásmintaíveken?
 • Nem boldogultál a külföldi leírásokkal?
 • Szükséged lett volna arra, hogy valaki lépésről-lépésre elmagyarázza a készítés pontos menetét?

Neked szólnak a varróleckék, ha:

 • kisgyermekes édesanya vagy és fontosnak tartod, hogy egy igazán személyes, saját készítésű játékfigurával ajándékozd meg gyermekedet, melyet csupa szeretettel töltesz meg az elkészítése közben
 • iskolás gyermeked van, akivel szívesen készítenéd el közösen a játékfigurát, minőségi időt töltve együtt, miközben gyermeked játszva ismerkedik a kreatív alkotás folyamatával
 • nagymama vagy és alig várod, hogy személyre szabott játékokat varázsolj unokáidnak tündérműhelyedben
 • már nagyobb gyermek vagy, aki megkapta élete első varrógépét, vagy anyáéval ismerkedsz, és egy kis útmutatóra volna szükséged az elinduláshoz

Egy édesanya vagy nagymama által varrt ölelni való játékfigura biztonságérzetet, szeretetet jelent a kis tulajdonosának, hiszen ott a tudat, hogy anya vagy nagymama készítette „nekem”.
Akár együtt készítjük el gyermekünkkel, akár meglepetésként adjuk át, a szeretettel teli érzést mindkét esetben „belevarrjuk” a játékfigurába.

Kevés szabadidővel rendelkezel? Pici gyermeked van? Egész nap a munkahely és a család között ingázol? Ha feltöltődésként  2-3 órát szívesen töltenél alkotással, jó helyen jársz! A kreatív varróleckével garantáltan kikapcsolódsz, feltöltődsz egy monoton munkanap után és jó elvonulós, töltekezős tevékenység akkor is, ha pici gyermeked éppen alvó idejét tölti. Nem kell elindulnod tanfolyamra vagy workshopra, saját magad ütemezheted az alkotást a saját otthonodban a szabadidőd szerint.

A varrólecke és szabásminta segítségével a Textilfészek egyedi tervezésű Sörényes Lovacska figuráját készítheted el

 • Szükséged lesz alapszintű varrási ismeretre,
 • valamint egy jól működő varrógépre
 • Az alapanyagok listáját a leírás legelején találod majd
 • A részletes lépésenkénti leírás kezdőknek és középhaladóknak szól
 • A kész sörényes lovacska mérete: 40 cm

        A varrólecke tartalma:

 • letölthető, nyomtatható 15 oldalas színes, képes leírás 50 db fázisfotóval, részletes lépésenkénti magyarázattal, PDF formátumban,
 • A/4-es nyomtatható szabásmintaív

A lovacska figura elkészítése során megtanulod a szabás-varrásban fontos alapfogásokat, amelyeket utána fel tudsz használni más darabok elkészítésénél is.

 • A szabásminta és leírás alapján számtalan variációt készíthetsz, szabadon továbbgondolva az eredeti figurát.
 • Kísérletezhetsz az anyagválasztással, bátran használhatsz a leírástól eltérő színeket, ezzel igazán egyedivé varázsolhatod a figurát.
 • A lovacska egyaránt elkészíthető fiús és lányos színben, hasznos tippeket olvashatsz a leírásban, hogy mitől lesz a lovacska sörényes fiús vagy lányos megjelenésű.

Gyakran ismételt kérdések

A letöltött PDF tananyagokat számítógépről tudod követni, de akár ki is nyomtathatod papír formátumban. A szabásmintát A/4-es méretben szükséges kinyomtatni 100 %-os méretben.

A varráshoz szükséges eszközök és alapanyagok listáját mindig a leírás elején találod. Olyan dolgokra lesz szükséged, mint olló, vonalzó, ceruza, tűk, cérnák, fonal, tömőanyag és természetesen különféle textilek. A legtöbb esetben pamutvászonnal, vasalható közbéléssel és gyapjúfilccel dolgozunk, ezeket méteráru boltokban, kézműves ellátó szaküzletekben vagy webshopokban szerezheted be a legkönnyebben. Ha szeretsz újrahasznosítani, akkor nyugodtan használhatsz régi vászon ruhadarabokat, de egy háztartási textília is tökéletes kiindulási alapanyag lehet. Tömőanyagként pedig akár régi párnák belsőit is fel tudod használni.

A textiljáték varrást nyugodt szívvel ajánlom már nagyobbacska lányoknak is a felnőtt korosztály mellett, amennyiben kedvet éreznek a varráshoz. Azt tapasztalom, hogy 9-10 éves korban már le lehet ültetni a gyerekeket a varrógéphez, ha szeretnének megtanulni géppel varrni. Jól működő, biztonságos háztartási varrógépet használjanak, természetesen mindezt felnőtt segítsége mellett.
A legtöbb darab elkészítéséhez szükség van varrógépre. A nagyobb figurákhoz és fali zsebes játékokhoz a kézi varrás nem lenne eléggé erős, a játék során az igénybevételtől hamar tönkremennének a textiljátékok. A kisebb gyapjúfilc figurákat viszont akár kézi varrással is el lehet készíteni. Ezek legtöbbször maroknyi méretű játékok, amik nem igényelnek olyan erős tartást, mint a nagyobb figurák. A babaruhák ugyancsak elkészíthetőek kézi varrással szükség esetén. A leírások minden esetben a gépi varráshoz lettek igazítva, ezért amennyiben kézzel fogna neki valaki, előfeltételként szükséges az alap kézi varrás ismerete. Erre nem térnek ki külön a leckék.
Az írott képes tananyagokban személyes kapcsolatra nincs lehetőség. Amennyiben kérdésed merül fel a varróleckékkel kapcsolatban, megírhatod kérdésedet gyerekjatekavarras@gmail.com címre és minden esetben választ is fogsz kapni rá. Ugyanitt örömmel fogadom, ha megmutatod az elkészült alkotásod fotóját és együtt örülhetünk a sikerednek.

       Akkor való neked, ha:

 • fontosnak tartod a minőségi, szeretetteli ajándékozást,
 • sikerélményre, feltöltődésre vágysz,
 • szeretsz praktikus dolgokat tanulni, amit később kamatoztatni is tudsz

         Nem való neked, ha:

 • nincs most türelmed az elmélyült alkotáshoz 2-3 órán keresztül,
 • folyton meggyűlik a bajod a varrógéppel,
 • netán rosszul is működik, javításra szorul
 • egyáltalán nem szeretsz leírás alapján dolgozni

Az az igazság, hogy mire egy kedves figura karaktere véglegesen kialakul, több fázison megy keresztül a tervezési folyamat, sokat kísérletezünk szabásminták rajzolásával, alapanyagok kiválasztásával, az arányok, a színek harmóniájával, amihez általában a rajzi készség is szükséges.

Én kimondottan tervező típus vagyok, az évek alatt mindig újabbnál újabb dolgokat terveztem, rajzoltam, kevés dologból készült nálam több azonos darab. Elárulom, hogy ennek megfelelően több fiókban sorakoznak az évek alatt készített szabásrajzaim, mintáim, sablonjaim, amik sokszor hiába várják, hogy ismét sorra kerüljenek, mert mindig születik egy újabb ötlet, ami elsőbbséget élvez. A Sörényes Lovacska képes varróleckéhez a gyerekek által legkedveltebb lovacska figurámat választottam ki, így biztos vagyok benne, hogy sikere lesz, ha elkészíted.

Bízom benne, hogy Téged is jó érzéssel tölt majd el a játékok elkészítése, kívánom, hogy sikerüljön kikapcsolódni közben és sikerélményt szerezni az alkotás során! Jó időtöltést, örömteli varrást kívánok!

Csanádi Judit – Textilfészek

Rendelésed e-mailben is leadhatod a gyerekjatekavarras@gmail.com címen!